sex hikaye

A tévé és én az Astrán

Egy Fridi-fan története

2004. október 20. - filmhu
A tévé és én az Astrán
Papp Bojána A tévé és én című filmjét beválogatták a kétévente megrendezett Astra Filmfesztiválra. A mustra főként dokumentumalkotások és néprajzi munkák seregszemléje, ahova a szervezők meghívták a fiatal rendezőnő dokuját is. Papp Bojána filmje hamarosan rövidebb változatban is megjelenhet, elsősorban a nyugat-európai közönség előtt hosszúnak tűnő részek kerülhetnek ki belőle.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

Papp Bojána A tévé és én című munkáját, mely egy televíziórajongó portréja, meghívták a nemzetközi és helyi, középkelet-európai dokukat, valamint néprajzi műveket felvonultató antropológiai seregszemlére. A leginkább Friderikusz Sándorért rajongó, a hozzá kapcsolódó tárgyakat ereklyeként gyűjtő főszereplő életét bemutató film a fesztiválon még eredeti hosszában, 47 perces változatban kerül vetítésre, de Papp Bojána azt tervezi, hogy munkáját rövidebbre, körülbelül 30 percesre vágja. „Idén részt vettem az European Social Documentary (ESoDoc) 2004 filmes képzésen, ahol azt a tanácsot kaptam, hogy ha nyugaton is szeretnék sikert elérni a filmemmel, akkor annak rövidebbnek kellene lennie.” Papp Bojána elmondta, hogy a 26 órányi anyagból már így is nehéz volt a végül 47 perces végeredményt kihozni. Ennek ellenére, mostani tapasztalatai alapján valószínűnek tartja, hogy rövidíteni fogja filmjét, reményei szerint ebben az ESoDoc képzésen résztvevő alkotók és tanárok segítséget nyújtanak majd neki. Elsősorban a magyarországi televíziós show-kon forgatott részek eshetnek áldozatul egy későbbi újravágásnak. Papp Bojána indoklása szerint „Azok a részletek talán egy kicsit hosszabbak ahhoz képest, amennyit a nyugati közönség előtt érdemes bemutatni, de én így, a jelenlegi formájában is szeretem a filmem.”

Az idén hetedszer kerül megrendezésre az Astra Filmfesztivál október 25. és 30. között Nagyszebenben, John Marsall világhírű néprajzkutató emlékének tiszteletére. A kétévente jelentkező antropológiai filmmustrára a legtöbben a környező országokból, Magyarországról, Lengyelországból, Jugoszláviából, Bulgáriából, Moldáviából érkeznek, továbbá részt vesznek még német olasz, francia, olasz alkotók munkái, illetve az idei mezőnyben dél-amerikai, indiai és kínai dokuk is indulnak.

Korábban, 2002-ben az Astra fesztiválon két magyar filmes munkái is részt vettek, Füredi Zoltán Északföld, és Moldoványi Ferenc Koszovó gyermekei 2000 című alkotások.

Papp Bojána legújabb filmterve egy, az 50-es nők életét bemutató dokumentumfilm, melyen keresztül az elmúlt 30-40 év történelméről is képet kaphatunk majd. „Vannak már elképzeléseim, hogy kik lesznek a filmben, de tartani fogok még egy szereplőválogatást is, hogy érdekes élettörténeteket találjak.”






nka emblema 2012