sex hikaye

Pol Pot megye punkjai

dokumentumfilm 63 perc, video
ismeretterjesztő film színes magyar

Stáb

rendező Kövessy Róbert
  forgatókönyvíró Kövessy Róbert
  producer Varga Gábor , Hollósi G. Zsuzsanna
     
  operatőr Rácz Albert
  zene Venus zenekar , Pat Metheny
     
     

Szereplők

a-CPg-együttes-tagjai
  Haraszti Miklós
  Nagy Feró
  Pálinkás Szűts Róbert
  Sebők János
     
  Gyártó Filmplus
     
     

Szinopszis

Tényfeltáró dokumentumfilm a nyolcvanas években legendássá vált CPg (Come on Punk group) együttesről. A zenekar neve sok félreértésre adott okot. "Cigánypusztító/püfölő galeri"-nek is nevezték őket. Mindez részben egy félillegálisan terjesztett hangkazettának, részben Erdős Péternek, a Hanglemezgyár igazgatójának volt köszönhető. A CPg a legelső punk- (és nem skinhead!) zenekarok közé tartozott Magyarországon. Ők voltak az akkori társadalmi-politikai rezsim számára a legreakciósabbak, a legpimaszabbak. "Pol Pot" (Csongrád) megye fiataljainak szövegei valóban naiv társadalombírálatként hatottak. ("Áll egy ifjú élmunkás a téren").

Dalaik nyers, anarchisztikus, egyetlen mondatában sem rasszista, viszont nyíltan kommunistaellenes, ellenzéki világnézetről árulkodtak. A Hatalom éppen ezért alaposabb és tényszerűbb ismeretekkel rendelkezett róluk, mint azok a bértollnokok, akik a gyűlölettől elvakultan hazudoztak a cenzúrázott sajtó hasábjain a CPg-ről, csupán azért, mert a zenekar nem óvatos szalonértelmiségi módjára fogalmazta meg rossz közérzetét.

A CPg tagjait két év börtönbüntetéssel jutalmazta a támogató-tűrő-tiltó rendszer. A filmben Haraszti Miklós (aki a szamizdat kiadásban megjelenő Beszélőben tudósított az első punk perekről), valamint Nagy Feró, Sebők János és Pálinkás Szűts Róbert elemzi a CPg-jelenséget.

Cselekmény címkék

börtön, punk
Értékelés
 
0 szavazat

Linkek

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában, ill. a filminhungary-n, akkor lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

Rendező Vécsei Márton
Szereplők Tenki Réka (Adél)
Uglár Csaba (Richárd)
Haumann Máté (Trisztán)
Darabont Mikold (Jelena)
Elek Ferenc (ügyvéd)

nka emblema 2012