sex hikaye

Egy cseppnyi Magyarország - A Vértes

52 perc,
ismeretterjesztő film színes magyar

Stáb

rendező Varga Zs. Csaba
     

Szinopszis

A Vértesben, ebben a 30 kilométer hosszú, 10-15 kilométer széles, épp csak 500 méter magas hegységben mindenből van egy kicsi, ami Magyarország természeti sajátja: a hegylábakon vizes élőhelyek, láprétek és száraz füves puszták váltják egymást, míg a hegyvidéket a messze fénylő hófehér dolomit-sziklák, sziklagyepek, karsztbokorerdők mellett hűvös szurdokerdők, zárt bükkösök, cseres-tölgyesek jellemzik. Az emberrel mérhető történelem a több százezer éves vértesszőlősi emberrel kezdődik, s a továbbiakon végigtekintve mondhatjuk, ami hazánkban történt, annak nyoma van a Vértes "emlékezetében". A honfoglalás előtti népek (római, hun, gót, avar, szláv) után letelepedő eleink várak sorát építették: Csókakőt, Vitányt, Gesztest, Oroszlánykőt. Az újonnan megszülető állam felvett keresztény hite emelte a vértesszentkereszti monostort, később a majki szerzetesrend épületeit. Fényes kastélyok (Mór, Csákvár) várták a XVIII. és XIX. századi kultúra, politika szereplőit, nagynevű gazdáik, például az Esterházyak meghívására. Több évszázadon át - Nagy Lajostól Hunyadi Mátyáson át, mondhatjuk a XX. századig - legendás erdeinek vadászatain bonyolódott az ország politikai, gazdasági, társadalmi élete. Minden nagy háború itt hagyta gyászolni való emlékeit: példaként a II. világháború a földdel egyenlővé tett Kápolnapusztán.
A Föld kincsei mellett a legendás móri szőlő- és bortermelő vidék lakói, a Vértesi Tájvédelmi Körzet és a Pro Vértes Alapítvány természetvédői várják a vidékben gyönyörködni, azt megismerni akaró kirándulókat. E filmmel is hívja Önöket síkságaira, hegy-völgyeire a Vértes!

Értékelés
 
0 szavazat
kép
Nincs kép
Videó
Nincs videó

Linkek

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában, ill. a filminhungary-n, akkor lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

Rendező Vécsei Márton
Szereplők Tenki Réka (Adél)
Uglár Csaba (Richárd)
Haumann Máté (Trisztán)
Darabont Mikold (Jelena)
Elek Ferenc (ügyvéd)

nka emblema 2012